37+0

Jaha, då är de alltså vecka 38 vi går in i idag.. Nu kan den lilla komma i princip när som.
Känner inte alls att de är dags, känns som de va igår som vi fick reda på att de växer en liten i magen. De är helt overkligt, både för mig och för christian tror jag.
Tycker de ha gått så himla fort..

Många som frågat om jag inte haft något speciellt som jag varit sugen på.. Kan inte säga att de varit något speciellt, ett tag var de ju chokladbollar som jag gjorde några dagar i streck men sen försvann de och ha inte haft något speciellt sen heller på just matfronten.
Däremot så har jag haft mycket konstigheter för mig när de gäller mitt luktsinne.
spritpennor, bensin, avfettningsmedel, träolja, bilavgaser är några saker som jag fått "dille" på. Inga bra saker att sniffa in direkt. Tokigt!

Har ett måste som jag måste göra denna veckan. Jag har fortfarande inte packat BB-väskan, så de är en sak som jag verkligen måste ta tag i de kommande dagarna.
Annars så e allt inhandlat till bebben kommer, Bara spjälssäng och allt som tillhör de som ska stå här hemma tills vi kommer hem från BB. Svärmor och svärfar ha ju lovat att fixa de.

Annars mår jag bra, förutom foglossningen som har varit ett problem under i stort sett hela graviditeten. Ha även fått så otroliugt svårt att sova om nätterna, men kan ligga och sova flera timmar mitt på dagen utan problem.

IMorgon är de sista föräldragruppen, Chrisitan har varit med på varenda en. Han som itne skulle vara med på mer än första gången. Men ska inte klaga över de, är så glad att han ha varit med mej.

Bild på magen får ni någon gång i veckan, ha inte ork att ställa mig och posa framför spegeln nu:P



Beräknat förlossningsdatum: 2011-06-19
Barnet blev till omkring: 2010-09-26
Du är i vecka: 38
Du är i månad:
9
Antal graviditetsveckor och dagar: 37 veckor 0 dagar
Antal dagar kvar till förlossningen: 21

Vecka 38

Barnet:

Vikten är oftast mer än 3 kilo.

I flera veckor har din bebis utveckling mest handlat om förbättringar av organens funktioner, inte någon uppbyggnad av dem. Hjärnan och nervsystemet utvecklas fortfarande och fungerar bättre för varje dag, och kommer att fortsätta att utvecklas långt efter det att bebisen är född. Ja, faktiskt ända upp till sena tonåren.

Nu betraktas barnet som fullgånget. När är det dags att föda, då? Du kan önska i morgon, men det är barnet som alldeles på egen hand bestämmer det. Forskning visar att våra gener avgör hur länge vi stannar i livmodern. Barnet har det programmerat i sig, från arvet från dig och från pappan. Det finns inte mycket du kan göra åt saken, förutom att vänta.

Mamman:

Svårt att sova

Barnet räknas alltså som fullgånget och många föder i den här veckan. Det är barnet själv som bestämmer när det är dags att födas. Forskning visar att graviditetslängden finns programmerad i arvsanlaget. Det är nedärvt från dig och din partner och har bestämts efter vad som är en normal graviditetslängd i just ert fall.
Har du inte packat din bb-väska är det hög tid att du gör det. Låt den stå redo så att du inte behöver tänka på om du fått med dig allt när värkarna väl startar. Det är mycket barn i magen och moderkakan är mellan 20-25 cm i diameter. Den väger ungefär ett halvt kilo och det är av stor
betydelse att den fungerar fullt ut. Du kan känna hur barnet trycker och pressar nedåt mot underlivet. Många barn sjunker ännu djupare ner. Ditt bäcken är något vidgat och barnets skallben
har förmågan att omforma sig för att passa in i förlossningskanalen. Det kan vara svårt att hitta bekväma ställningar att sitta och ligga i. Magen är hela tiden i vägen. Du väntar på det första riktiga tecknet på att förlossningen startar.


36+2 BM-besök

Jaha dåva de dags att åka till barnmorskan imorse.
Började med urinprov och blodprov. Hade väldigt lågt järnvärde även fast att jag äter järntabletter varje dag. Ska börja ta dom på kvällen ist då dom kanske tas upp mer av kroppen. Men vid den här tidpunkten ska barnet ha fått de järn som den behöver, så de ska förhoppningsvis inte vara någon fara.

Hon kände även på magen för att känna om lill*n fixerat sig. Men hon kände inget, så då kollade hon de "andra vägen" som hon sa..  Och då kände hon, h*n har lagt sig väldigt långt ner så därför hon inte kände något på magen. Så fixerat är de.. 

Hon ville även gå igenom hur jag ville ha förlossningen och skrev ner de så dom vet de när jag kommer in. Jag har ju inte funderat så mycket på den då jag hört många som planerat innan hur dom vill ha de och så bli de inte alls så. Så jag känner att jag ta de som de kommer och ta de smärtlindringarna som jag känner att jag vill ha då.



SF-mått: 35
Blodtryck: 130/60
Hjärtljud: 149
Vikt(sen start): +8kg


 
15+2                                                                                                      36+2 

36+0

Jisses, idag går vi in i vecka 37. Galet, nu har man börjat räkna ner lite smått. Snart har vi vår lilla bebis hos som. En bit av mig och en bit av Christian, en helt ny liten varelse som vi ha gjort.

Börjar känna mig lite stressad med de grejor som vi fortfarande ha kvar att köpa och förbereda.
BB-väskan är ännu inte packad, kanske är på tiden att man gör de.

Imorgon är de föräldragupp som gäller, ha fått med mej Christian alla gånger än så länge. Eller egentligen så ha han följt med helt frivilligt utan att jag ha sagt något båda gångerna. Och de är skönt de för alla andras killar ha varit med varenda gång.
På tisdag är de BM-besök på morgonen, sen efter de tänkte jag ta och se om jag kan handla lite av de som fortfarande är kvar att inhandlas.

Magbild få de bli på tisdag eller något men lägger upp lite info om vecka 37 samt listan vad som är bra att ha innan bebisen kommer.


Beräknat förlossningsdatum: 2011-06-19
Barnet blev till omkring: 2010-09-26
Du är i vecka: 37
Du är i månad:
8
Antal graviditetsveckor och dagar: 36 veckor 0 dagar
Antal dagar kvar till förlossningen: 28

VECKA 37 
 

Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Nu kan det vara bra att börja planera BB-väskan, saker som är bra att ha med till BB. Det är alltid skönt att ha den färdigpackad så har man en mindre sak att oroa sig för när det är dags att åka in!



shoppinglistan

Äta mat:

( ) Amnings-BH
( ) Bröstpump
(x) Nappflaska
( ) Flaskborste
( ) Modersmjölksersättning
(x) Amnings kupor
( ) Haklappar
( ) Dreggelhaklappar

Bada:
(x) Badbalja
( ) Tvättlappar av frotté
( ) babyolja
( ) badhandduk med huva

Kläder stlk 50/52
( ) Body
( ) Dress
( ) Mjukisbyxor
( ) Mössa
( ) Pyamas

Kläder stlk 56:
(x) Bodys -
(x) Strumpor
( ) Strumpbyxor
(x) Pyjamasar
(x) VelourByxor
( ) Klänningar
(x) Mössor
( ) Overall
( ) Tossor

Mini-Apotek:
( ) Kräm mot röd bebisrumpa
( ) Näsdroppar för spädbarn
( ) Panodil, stolpiller för spädbarn
( ) Febertermometer
( ) Kräm mot torr hud
(x) Idomin
( ) Barnolja

Övrigt:
(x) Filtar
(x) Amningskudde
(x) Bärsele
(x) Babysitter
(x) Snuttefilt
(x) Nalle/gosedjur
(x) Nappar
( ) Napphållare
(x) Förvaringsmöbel till bebiskläder



(x) Vagn
(x)Täcke
(x) Kudde
(x) Filt
(x) Åkpåse
( ) Plastad frotté
(x) Vagnleksak/Mobil
( ) Reflex

Åka bil:
(x) Bilstol

Sova gott:
( ) Spjälsäng/Vagga
( ) Spjälskydd
( ) Madrass
( ) Täcke
( ) Kudde
( ) Lakan
( ) Plastad frotté
( ) Påslakanset
( ) Leksaksmobil/speldosa
( ) Gosedjur

Sköta om:

(x) Skötbord
(x) Skötbädd/skötskydd
(x) Våtservetter
(x) Tvättlappar
( ) Blöjor
(x) Skötväska
( ) Blöjhink

Veckans blogg..

Jag har blivit en av finalisterna som "veckans blogg" på http://smebacksflikka.blogg.se/2011/may/finalisterna-i-veckans-blogg-tavling.html .

Förvånad osm jag är och verkligen itne tror att jag kommer att vinna, så tänker jag itne lägga allt för mycket energi på de. Men tänkte iaf skriva om de, så kanske man kan få en eller kanske två röster:P

Hur röstar ni? Allt står på smebacksflikka.blogg.se


Magen 35+1


Jag har inte sett de själv men sambon o svärmor säger att magen sjunkit väldigt mycket nu.. Tycker fortfarande att den är jätte hög, men när jag ser på bilderna från tidigare veckor så ser jag ju att den  ha sjunkit.

Har städat nu på morgonen, hela huset samt en väldigt väldigt hårig soffa som jag har dammsugit och torkat.
Tvättmaskinen går för fullt, ska se om jag kan ta och tvätta alla bebissakerna i veckan, bilbarnstol, sovsäck m.m.

Annars är de föräldragrupp ikväll som står på schemat, få se om jag få med min sambo denna gången oxå. Förra gången följde han med och de va inte så farligt som han hade trott.


35+0


Vecka 36
Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka
. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. I boken Mammapraktikan kan man bland annat läsa om praktiska sovställningar för höggravida. Passa annars på att fråga din barnmorska vid nästa besök. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.

Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. Kontakta din MVC inom 72timmar om rörelserna minskar i antal. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.


34+4

Idag blev de en sväng på överby med älskligen, alex och felicia.. Älskligen köpte bland annat ett par nya fotbollsskor och kunde inte låta bli att köpa ett par i LITE mindre storlek.. Så nu ska de bli en fotbollsbebis, har redan bra anlag till de har jag märkt:P Fullt ös hela tiden i magen.

Igår bestämde vi nästan helt säkert vad de kommer bli för namn på bebisen om de bli en liten tös. :) Pojknamn få vi fundera lite mera på, tycker de är mycket svårare med killnamn än med tjejnamn.



34+0

Idag går vi in i vecka 35.. Har gjort 85% av graviditeten.
De är bara 42dagar kvar till BF.  

Nu börjar jag känna mig stor och klumpig, foglossnigen bli bara värre och värre för varje dag som går.
Har inte samlat på mig någon vätska alls ännu, kan fortfarande ha förlovningsringen och har inga som helst problem med att ta av den.

Vecka 35

Barnet:

Barnet väger runt 2,5 kg.

Lårbenet är ungefär 6 cm. Huden är täckt av ett tjockt lager fosterfett, vernix, som skyddar
huden i fostervattnet. Navelsträngen är nästan en halv meter lång. Den är snurrad
som en telefonsladd, elastisk och stark.

Mamman:

Hud som kliar, armar som krymper

Den allra sista delen av graviditeten närmar sig. Hos förstföderskan har barnet oftast lagt sig med huvudet fixerat ner i bäckenet. Det kan vara en av anledningarna till att det inte rör sig på samma sätt som tidigare. Det har inte längre samma svängrum. Barnet ökar i vikt med mellan 25 och 30 gram per dag och det börjar bli rejält trångt. Det räcker med att du känner liv varje dag. Många tycker att barnet har mer bestämda perioder, vanligen kvällstid, när det är som livligast. Du kan känna dig trött och ha ont i både rygg och bäcken. Magen börjar bli stor och tung. Det är inte så konstigt om du känner dig obekväm. Kanske oroar du dig för att du gått upp mycket i vikt.
Det är inte så konstigt och det mesta är vätska som försvinner av sig själv efter att du fött. Sluta inte äta eller försök hålla igen. Du och ditt barn behöver mycket
näring så här i slutet av graviditeten. Antagligen tänker du mycket på förlossningen. Hur skall det bli? Kommer jag att klara förlossningssmärtan? Frågor och tankar avlöser varandra. Skriv gärna ner dem, prata både med din partner och med barnmorskan. De allra flesta kvinnor brukar komma till en punkt när man känner sig redo. När man, om än spänd men också förväntansfull och beslutsam, inget annat vill än att få komma i gång med sin förlossning. Förbered er så gott ni kan
och ta reda på så mycket som möjligt. Kunskap lugnar och ger större trygghet. En trygg mamma föder lättare och genom att vara avspänd och fokuserad kan smärtupplevelsen lindras av sig själv.


 
34+0

  ,
2011-05-08


BM-Besök 33+5

Idag va de besök hos BM som gällde.
Allt såg bra ut.

SF-mått: 33
Blodtryck: 120/80
Hjärtljud: 132
Vikt(sen start): +8kg


jag och min älskling...
Iår bli de inget kräftfiske för min del, så älskligen får klara sig själv.

33+1

Då gick man in i ännu en ny vecka, v.34. 
har fkatiskt inte så mycket att skriva om, på fredag ska jag till BM, så bli en uppdatering då.



Beräknat förlossningsdatum: 2011-06-19

Barnet blev till omkring: 2010-09-26

Du är i vecka: 34

Du är i månad: 8

Antal graviditetsveckor och dagar: 33 veckor 1 dagar

Antal dagar kvar till förlossningen: 48


Du är i vecka 34
 
 

Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen. Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill




RSS 2.0