20+0

Jaha då går man in i ännu en ny vecka, vecka 21. Tänker inte så mycket på min graviditet just för tillfället då de är mycket tankar kring vår flytt som sker på onsdag.
I fredags så jobbade jag ju hela dagen, och jag hade så himla ont i min kropp. Fick ett erbjudanade från svärmor att kommma upp och bubbla hos dom. Fått många kommentarer att man inte ska göra de, men jag struntade faktiskt i de och kände att de verkligen gjorde nytta på min ömma kropp.

Mår för övrigt kanon förutom att jag har ont i höfterna då.
På torsdag bli de att gå till barnmorskan, alltid lika spännande och se vad vi ska göra då.

Har för övrigt en väldigt dålig liten siri som har vairt dåligt i 3-4dagar  nu, hon har fått en infektion och bara spyr hela tiden. Dock så är hon mycket piggare nu, men spyr ju hela tiden, och de klarar jag inte riktigt av då jag oxå gör de när man ska torka upp. BLÄÄ..Lite info om veck 21:
Vissa kvinnor får halsbränna vid det här stadiet. Det kan kännas som en brännande känsla i bröstet och du kan även få sura uppstötningar. Det finns receptfria läkemedel som neutraliserar magsyran, t ex Gaviscon. Blir det extra besvärligt kan din läkare skriva ut medicin. Kanske kan du svettas ovanligt mycket och det beror helt enkelt på de extra kilon som du nu bär runt på. Omkring denna vecka känner du livmodern strax under naveln.

Ditt barn är ca 16cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 420g. Det kan röra sig fritt i fostervätskan och kan sparka både långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet.

Nu är matsmältningsapparaten tillräckligt utvecklad för att kunna tillgodogöra sig vatten ur det fostervatten som barnet sväljer. I början av graviditeten är det moderkakan som producerar fostervatten men när njurarna fungerar ungefär i fjärde månaden, tar de över produktionen. Njurarna tar även hand om en del avfallsprodukter i barnets blod och tillverkar urin av dem. Men det finns inte mycket urin i fostervattnet utan det mesta av avfallsprodukterna som bildas, transporteras bort via moderkakan och ut i ditt blodomlopp. Det är dina egna njurar som tar hand om det mesta av renandet efter barnet.

Sinnesorganen som barnet ska använda för att lära känna världen utvecklas nu raskt. Smaklökarna på tungan är färdiga. Hjärnans och nervtrådarnas utveckling har kommit så långt att barnet ska ha fått känsel. Vid ett ultraljud skulle du nu kunna fånga en bild, där barnet suger på tummen eller smeker sitt ansikte.


Sjukgymnasten (19+1)

Imorse ringde dom från sjukgymnastiken och dom hade en tid till mig kl ett idag.
Kom dit och hon kollade igenom mig lite och konstaterade att de är foglossning jag har.
Så hon visade mig massa övningar som jag ska göra och så fick jag ett bälte, de är hur skönt som helst med de. Visst allt de onda är inte borta men de mesta.
Få ta av mig de när jag sitter ner bara annars bli de lite svårt att andas.

Har även börjat känna av sparkarna ännu lite tydligare. :)


19+0

IDag går jag in i vecka 20. Ha redan gått halva tiden,  helt sjukt. Tycker själv att de går hur sakta som helst.
Har börjat känna dom där pyttesmå rörelserna lite starkare, men bara lite. Mår för övrigt toppen, fortfarande väldigt trött. Men de onda i rygg/skinkor/lår har nästan försvunnit helt nu när jag har varit ledig och tagit de lugnt, men så fort jag gå ut och gå eller något annat så kommer de krypande tillbaka.

Snart är de dags för oss att flytta oxå, ska bli så otroligt skönt. Att slippa bo bland flyttlådor och få bo i ett finare och mycket fräschare hus. 


Vecka 20

Barnet:

Ett steg närmare fingeravtryck

Bebisens hud blir tjockare och börjar bilda fler lager. I ett av lagren formas nu mönster på fingertoppar, handflator och fotsulor. De här mönstren, våra fingeravtryck, är unika och genetiskt bestämda.

Hjärnan utvecklas nu intensivt. Bebisen behöver hundratals miljoner nervceller för att till exempel musklerna ska fungera tillsammans. Den här utvecklingen av nervbanor, som ett träd av trådar genom kroppen, innebär att hon eller han redan kan röra sig medvetet och samordna sina rörelser, till exempel suga på tummen eller dricka fostervatten.

Huvudets diameter är cirka 43 millimeter.

Fram till vecka 20 följer alla barn samma utvecklingsmönster. Men från och med den här veckan börjar de utvecklas mer individuellt beroende på föräldrarnas vikt och längd.

Mamman:

Bekämpa tröttheten med järn

Grattis! Du är nu halvvägs! Bara 20 veckor kvar tills du får träffa din bebis. Nu når livmodern förmodligen upp till naveln.

Känner du dig trött igen? Efter att ha mått prima ett par veckor känner många kvinnor sig hängiga igen runt den här tiden. Det kan vara järnbrist. De flesta gravida kvinnor behöver något slags tillskott av järn under andra halvan av graviditeten. Prata med din barnmorska eller läkare.
 Ultraljudsbild 18/1 2011


19+0 (2011-01-23)


Ledig..

Efter tre dagars jobb så känner jag vekrligen att jag behövde vara ledig, så är ledig resten av veckan vilket är otroligt skönt och välbehövt.

Ringde till MVC imorse och pratade lite de kan vara foglossning. Hon skickade iaf en remiss till sjukgymnasten som jag ska till någon dag nästa vecka och "lära" mig gå och stå riktigt. Och även prova ut ett bälte som jag har hört ska vara så bra.


Är just nu uppe hos svärföräldrarna och kopiera lite ultraljudsbilder som jag ska skicka ner till min familj i småland så dom oxå får se. Funderade även på att testa svärföräldrarnaas nya bubbelbadkar men kom fram till att de troligtvis inte finns något varmvatten. Hade varit ganska skönt annars.
Annars ska jag bara ta de lugnt resten av dagen...18+2

Då var äntligen ultraljudet gjort..
Nu har vi fått se vår lilla bebis för första gången, och har dom första 4korten på h*n.
De var riktigt häftigt att äntligen få se den på riktigt, armar, ben huvud.
Allt såg jätte bra ut, och vi fick ett nytt BF datum. Två dagar tidigare än vad vi räknat på innan. Så den 19 juni är de nu.

Har fortfarande inte ringt till mvc för att få ett bälte men få föröka fixa de imorgon eller på torsdag då jag e ledig.
Annars så har jag en tid på mvc den 3februari med min barnmorska.

Ska försöka få upp lite bilder någon dag denna veckan  men just nu orkar jag faktiskt inte.

Så får bli lite fakta om vecka 19 som jag är i nu. 

Vecka 19

Barnet:

Livet i magen

Din bebis hörsel utvecklas mellan den 15:e och den 20:e graviditetsveckan. Även om livet i livmodern är tyst är det inte ljudlöst. Bebisen hör hur ditt blod pumpas runt och hör dina hjärtslag. Den hör hur det gurglar i din mage, när du nyser, hostar, rapar, skrattar och pratar. Han eller hon blir tidigt medveten om din röst.

I hjärnan blir de nervceller som är kopplade till smak, känsel, lukt, syn och hörsel specialiserade och får alltmer komplexa kopplingar.

Fosterfettet, som ser ut som en tjock kräm, och hålls på plats av lanugohåret, skyddar den växande huden från fostervattnet.

Mamman:

Pigmentfläckar

Många gravida kvinnor får små märken från brustna blodkärl i ansiktet, på axlar och armar. Vissa kvinnor har också väldigt röda handflator. Du kan också få pigmentfläckar i ansiktet, och på andra ställen på kroppen. Fläckarna försvinner vanligtvis efter förlossningen, men du måste vara försiktig när du är ute i solen. Använd solkrämer med en hög solskyddsfaktor så att du inte blir solbränd, för då kan pigmentfläckarna bli permanenta


Äntligen (17+6)

Imorgon är de äntligen dags för ultraljud.
De ska bli så himla spännande, men har även blivit lite nojjig.
Har ju haft en massa kontiga drömmar om just den dagen. Att dom inte ska hitta någon bebis, att de ska vara tomt i magen. m.m

Jag ska jobba på dagen fram till tolv sen kommer älskligen och hämta mig så åker vi tillsammans dit och sen om de inte tar alltför lång tid så bli de att åka tillbaka till jobbet för att de hjälpa till med de sissta.

Har troligtvis fått foglossning oxå, enligt symtomerna man får så är de de jag har. Har så himla ont i nedre delen av kroppen så jag nästan börjar gråta varje gång jag ska böja mej.
Ska föröka ringa till MVC denna veckan för att prata med dom, och så att jag kanske kan få ett "bälte", vet inte vad de är för bälte men alla säger att de ska vara jätte bra. så vi får väl hoppas på de bästa . Har för övrigt nästan bara flytten i huvudet just nu, längtar så efter att få flytta.
Vilket vi gör om högst 15dagar:)


Uppdatera mer imrogonkväll om hur dagen gick och kanske lite bilder ocå.

Graviditetsvecka 18

Idag går vi in i vecka 18.

Om exakt en vecka så är de dags för ultraljud, de ska vli så roligt och spännande. De bli ju mera vekligt då, nu tänker jag inte så mycket på att jag e gravid faktikst.

Har börjat känna av små konstiga rörelser i magen som jag inte riktigt kan sätta fingret på vad de är. 


Vecka 18

Barnet:

Öronen är på plats

Din bebis kan grimasera nu, musklerna i ansiktet är tillräckligt utvecklade. Vilket betyder att den skulle kunna göra en min åt dig. Men det är inte medvetet. Än.

Hon eller han fortsätter att växa och utvecklas, men nu saktar takten ned lite.

Öronen sticker nu ut från huvudet och har nått sitt slutgiltiga läge. Ögonen har flyttats fram i ansiktet. Ögonen har ögonbryn och tecken på ögonfransar. Näthinnorna reagerar på ljus, fast ögonlocken är fortfarande stängda.

Mamman:

Dags för ultraljud

Nu har du chansen att hälsa på din bebis där inne i magen. Runt vecka 18 till 20 erbjuds du nämligen en ultraljudsundersökning.
För många är det en fantastisk upplevelse att se sin bebis med egna ögon, kanske för första gången. För pappan eller partnern är det här vanligtvis första gången han eller hon verkligen, verkligen förstår att det är ett barn på väg. Helt plötsligt blir allt så verkligt där i ultraljudsrummet. Verkligen verkligt.

Eftersom ultraljud är ett slags fosterdiagnostik är det naturligtvis helt frivilligt.
16+0

Nu går jag in i graviditetvecka 17

Vecka 17

Barnet:

Bebisen kan gäspa

Bebisens kropp är tunn, armar och ben är magra och det mesta av skelettet består fortfarande mer eller mindre av brosk, som är mjukt och flexibelt. Lanugohåret täcker hela kroppen i ett fingeravtrycksliknande mönster. Huden är fortfarande genomskinlig och saknar helt underhudsfett.

Nu täcks bebisens ögon av ögonlock, men de öppnas inte förrän runt den 27:e graviditetsveckan. Hon eller han är medveten om och kan reagera på vad som händer utanför magen. Du kanske redan kan känna hur bebisen reagerar på ljud.

Nu är de yttre könsorganen så tydliga att man kan se om det är en pojke eller en flicka.

Från och med den här veckan väger hon eller han mer än moderkakan.

Mamman :


En glad överraskning!

Att du får hjärtklappning av att hjärtat måste klara av att pumpa runt 20 procent mer är väl sådär. Den ökade blodmängden gör också att kroppens slemhinnor svullnar. Därför kan du få lite mer flytningar än vanligt. Och täppt näsa – det är lätt att blir bli beroende av nässpray, så använd koksaltlösning i stället. Men det finns också en positiv biverkning med extra blod, slemhinnorna i slidan blir mer blodfyllda. Och om din sexlust, som förmodligen kom i andra hand under första trimestern på grund av trötthet och illamående, är tillbaka, är chanserna goda för att sexlivet ska få sig ett rejält uppsving. Många säger att de aldrig i sitt liv har haft så bra sex som under den andra trimestern!


RSS 2.0