15+0

Nu äntligen ska ni få den första bebismage-bilden. 

Börjar redan känna mig väldigt tjock och klumpig nu..Vecka 16

Barnet:

Massor av plats att plaska omkring i

Din bebis skulle få plats i din handflata. Fötterna är 2 centimeter långa, och huvudets diameter är ungefär 3 centimeter.

Han eller hon rynkar pannan, suger på tummen och sväljer vatten. Det sistnämnda kan orsaka hicka, men det är ingenting du än så länge känner av.

Barnets hår växer. Och du kan se ögonbryn och naglar alldeles tydligt.

Färglöst, tunt hår som kallas lanugohår börjar nu täcka kroppen. Syftet med håret är att hålla kvar fosterfettet, som bildas under de kommande fyra veckorna. Fosterfett är en oljig substans som skyddar den tunna huden från att torka ut. Lanugohåret försvinner inte förrän i slutet av graviditeten.

Just nu är det fantastiskt bekvämt att vara en bebis. I livmodern är det varmt och gott, och det finns massor av plats att sparka och röra sig på.

Mamman:

Den första sparken

Om det här är ditt andra barn, är det möjligt att du redan har känt av en liten spark. Många kvinnor beskriver känslan som om det bubblar till i magen, som gasbubblor, eller som ett fladder. Du kan ha märkt av det i flera dagar, men inte förstått vad det är.

Men oroa dig inte om du inte känt något. Fosterrörelser känner man oftast för första gången mellan vecka 16 och vecka 20. Och en del barn är mer aktiva än andra, de har redan en alldeles egen personlighet.

Har du märkt att det inte alls är lika skönt att ligga på rygg längre? Bebisen trycker mot aortan, kroppspulsådern, och hindrar blodflödet i din kropp när du ligger på rygg. Det gör att du känner dig svimfärdig.


14+6

I Tisdags ringde jag för att boka tid för ultraljud.
Så den 18 Januari  bli de ultraljud på Näl. Så otroligt spännande.
Då bli de liksom mer vekrligt att de är en liten krabat i min mage.

Tänkte att jag skulle tagit en bild på magen och lagt ut idag men då var de förstås inga batteri på kameran, så de få komma nåogn annan dag denna veckna.

Nu kommer lite fakta om vecka 15 som jag är i, men imorgon går jag in i vecka 16 

Vecka 15

Barnet:

Ögonbrynen börjar avteckna sig

Ögonen fortsätter att röra sig mot ansiktets framsida, men de är ännu inte riktigt framme på rätt plats. Ögonbrynen kan anas. Om din bebis dna pekar mot mörkt hår, så börjar produktionen av mörka pigment nu. Mot slutet av veckan kan hon eller han knyta sin lilla hand.

Lillhjärnan (som är en del av hjärnan) och ryggmärgen har nu bildats.

Huden är fortfarande så tunn att man kan se blodkärlen genom den.

Mamman:

Jag har ingenting att sätta på mig

För första gången i ditt liv kan du helt ärligt säga: "Jag har ingenting att sätta på mig!" Din midja syns helt enkelt inte till där den sågs senast. Nu har du en liten bula under naveln.

Eftersom din livmoder växer uppåt och utåt är det kanske inte så viktigt längre att snabbt hitta en toalett, trycket på blåsan har minskat.

Ditt hjärta har ökat sin kapacitet med 20 procent för att klara av att pumpa runt den ökade blodmängden, och för att kunna förse din bebis med syre. Det kan ibland ge hjärtklappning, men det är ingenting att oroa sig för.


13+3

Nästa vecka ska jag ringa och beställa tid för ultraljud:)

Info från Libero.se

Vecka 14
Barnet:

Lite hår på huvudet
Bebisens muskler växer och han eller hon blir allt starkare. Redan kan den lille hålla uppe sitt huvud och nicka, och rörelserna blir mer märkbara. Händerna kan gripa tag, och fötterna kan sparka försiktigt. Benen är nu längre än armarna.

Det lilla ansiktet ser alltmer mänskligt ut, och om det har ärvt några ansiktsdrag från dig eller din partner blir de tydligare för varje dag som går. Lite hår kan synas på hans eller hennes huvud.

Nu börjar produktionen av myelin, en livsviktig substans som bildar ett skyddande lager runt det system som skickar meddelanden i hjärnan. Produktionen kommer att fortsätta under de första åren av barnets liv.

Mamman:
Magen växer

Känns dina kläder trånga lite överallt? Du har förmodligen redan fått köpa större storlekar, och det trots att din livmoder inte är större än en grapefrukt än! Mängden fostervatten, som bebisen flyter omkring i, ökar väldigt mycket just nu, och det får din mage att växa.

Har du fått en mörk rand mitt på magen? Inte alla, men en del får en sådan runt den här tiden. Den kallas för linea alba. I de allra flesta fall bleknar den bort när bebisen är född.

Håret har återhämtat sig från stressen i början av graviditeten, och är mer tjockt och glänsande än någonsin förut.

Om du fortfarande är trött ska du se till att du får i dig tillräckligt med järn. Prata med din barnmorska eller läkare.

Glöm inte bort att vara med barn är ett fullständigt legitimt skäl att säga nej till allt du inte känner för att göra. Det är en smått otrolig användbar ursäkt.


12+2

I tisdags var jag på undersökning på MVC.
Dom tog massa olika prover, och allting såg jätte bra ut.
Om två veckor ska jag ringa för att boka tid för ultraljud som ska ske när jag är i vecka 18.
Så i början på Januari så ska vi dit för ultraljud, Sååå spännande.
Då får vi äntligen reda hur den lille mår, och om de kanske är mer än en(Vilket dom flesta börjar tro eftersom jag redan fått mage) så¨de återstår att se.

Illamåendet har jag inte sett röken av på väldigt länge, skönt.
Känner mig hungrig hela tiden, men kan ändå inte äta när jag väl är hunrig. Smaker har försändrats, allt smakar inte som de brukar. 

Vecka 13
Barnet:
Barnet är färdigformat

Alla ditt barns organ, ben, nerver och muskler har bildats. Nu gäller det bara att allt ska mogna och börja fungera tillsammans. Det är det som händer just nu: ditt barn spänner och utvecklar muskler och leder för fullt. Skelettet består fortfarande av brosk som långsamt blir till ben allteftersom brosket hårdnar.

Även om barnet inte kan svettas inne i livmodern är svettkörtlarna fullt utvecklade.

Barnet rör på bröstet nu precis som om det andades. Det övar, och kommer att fortsätta med det tills det föds.


Mamman:
Nu börjar andra trimestern!

Du mår förmodligen bättre nu och är inte lika illamående. Den andra trimestern upplevs ofta som lugnare än den första. Eventuell motvilja mot vissa smaker och dofter hänger förmodligen kvar. Även om hormonerna lugnar ned sig och moderkakan tar över mer och mer av hormonproduktionen är det inte ovanligt att du känner dig sårbar, ledsen och/eller extatisk. Det är mycket som händer i din kropp. Nu kanske oro för missfall har lättat en aning, om du tänkt i sådana banor. Den här veckan är den viktigaste delen av ditt barns utveckling färdig. De flesta medfödda missbildningar sker före slutet av vecka 10 eftersom embryot är mest känsligt för faktorer som skulle kunna störa utvecklingen.

Är du smått besatt av vissa typer av mat? Ingen kan egentligen förklara varför en del gravida kvinnor blir så otroligt sugna på vissa typer av mat. Det kanske är de hormonella och känslomässiga förändringarna som utlöser det. Eller så är det en kvarleva från förr, när vi inte fick i oss någon "balanserad" kost. Vad du är sugen på kan variera. Vissa får ett sug efter choklad och godis medan andra vill ha citrusfrukter eller juicer.

Den här viljan att äta en viss mat kan vara bra eller dålig. Det beror lite på vad du är sugen på att äta hela tiden. Om du nu äter en hyfsat balanserad kost, med rikligt av grönsaker, protein, kalcium och vitaminer, så kan du faktiskt skicka ut din partner mitt i natten för att få exakt det du är sugen på! Det har du verkligen förtjänat


Info från libero.se


RSS 2.0