24+1

Vecka 25 alltså, tiden går fort ändå fast att man tycker de är jätte segt.
idag är de 111 dagar kvar till BF, 3månader.. Helt sjukt, börjar känna lite smått panik med alla förberedelser.

Har inte börjat köpa några bebiskläder, vagnen är inte beställd m.m

Fick faktiskt bebiskläder av svärmor häromdagen.. Jätte söta, och såå små.. Tänk att vi snart ha en liten bebis i famnen..

Nästa vecka ska jag till barnmorskan, va nästan säker att de va denna veckan men när jag kollade i kalendern så va de nästa vecka.

Idag har jag mått illa nästan hela dagen och haft typ mensvärk..Men de är bara att stå ut, kommer ju få något underbart utav de<3

Vecka 25
Barnet:

Skelett hårdnar

Titta på bebisens händer, helt klara, fullt funktionsdugliga, med små fingernaglar och fingeravtryck. Han eller hon använder sina händer för att upptäcka olika kroppsdelar. Det känner bara, ögonen är fortfarande stängda. Men med helt utvecklade med ögonfransar som ska skydda ögonen efter förlossningen.

Bebisens dygnsrytm är mer tydlig, han eller hon har skaffat sig lite mer bestämda tider för att vara vaken och sova.

Skelettet fortsätter att hårdna.

Mamman:

Den tredje trimestern

Välkommen in i tredje trimestern! Livmodern är stor som en fotboll, och når nu halvvägs mellan naveln och bröstbenet.

Det här är den vecka då många gravida kvinnor upplever att tröttheten, yrseln och springandet på toaletten ökar igen. Om du tillhör dem som lätt får urinvägsinfektion så ska du vara extra uppmärksam på symptom som sveda och trängningar när du kissar. Gravida kvinnor får lättare urinvägsinfektion än vanligt. Drick mycket, gärna vatten med citron eller tranbär i, för att förebygga besvär.

Runt vecka 25 går de festa gravida kvinnor till barnmorskan för kontroll. Nu börjar mätningen av livmoderns tillväxt. Med ett måttband mäter barnmorskan måttet mellan blygdbenet (symfysen) och livmoderns övre kant (fundus). Det så kallade SF-måttet ritas in på en kurva. Normalvärdet ligger just nu på plus, minus 23 centimeter. Det spelar inte så stor roll hur just ditt mått är. Det viktiga är att måttet följer sin egen kurva utan några dramatiska avvikelser uppåt eller nedåt. Men det är inget du behöver fundera på, allt det här håller din barnmorska reda på.


                                       
                                                       Söta kläderna jag fick av svärmor.


 24+1


v.24 (23+0)

Åhh, när man väl skrivit ett jätte långt blogg inlägg så försvinner allt. Kul.
Ska försöka få ihop ett igen. Men bli nog inte alls så långt som förra va, då jag inte ha sånt tålamod.


Idag går jag alltså in i vecka 24.
Nu börjar jag vekrligen känna mig klumpig och stor, är inte alls lika lätt att resa sig som vanligt när man sitter ner osv.
Alla mina kläder börjar sitta väldigt tajt, vilket jag inte riktigt är bekväm med. Så bli mycket tjocka stora tröjor. Dum man är egentligen, borde ju vilja visa upp min mage med vårat kärleksbarn. Hoppas verlkligen att denna dumma van frösvinner.

Igår kväll fick jag väldigt ont i magen när jag rör mej, och de kom även tillbaka nu så försöker ta de så lugnt som möjligt idag.

har även börjat titta lite mer seriöst på barnvagnar, var helt vimsig innan i barnvagnsvärlden inna. Finns ju så mycket olika.
Men efter lite hjälp av min kusins tjej så tror jag äntligen att jag hittat en som jag fastnat för. Så får väl se när de bli vagnköp. 


Vecka 24

Barnet:

Nu vet barnet vad som är upp och ned

Nu, mer än halvvägs genom graviditeten börjar bebisen allt mer likna ett nyfött barn. Allt det behöver av värme, föda och stimulans finns inom en omkrets på ett par decimeter i livmodern. Hans eller hennes rörelsebehov är stort och än så länge finns det gott om plats att rumla runt på.

Bebisen kan förmodligen känna om han eller hon är upp och ned eller inte. Det beror på att innerörat, som styr kroppens balans, är färdigt. Ytterörat är också klart, men alldeles mjukt ännu.

Han eller hon reagerar på allt fler sinnesintryck. Det känner, det upplever smak och hör ljud. Ögonen är fortfarande slutna.

Lungorna tar ett stor kliv framåt den här veckan i och med att tillverkningen av ett ämne som kallas surfactant startar. Det har till uppgift att hålla lungblåsorna, alveolerna, i lungorna utspända så att lungorna inte faller ihop och klibbar samman när barnet föds och skall fylla sina lungor med luft.

Barnet har vissa chanser att överleva utanför livmodern om det skulle födas för tidigt.

Mamman:

En hälsning från insidan

Livmodern växer uppåt och når nu upp till naveln. Dina inre organ får snällt flytta på sig. Det blir allt mer påtagligt att du snart skall bli mamma.

Nu är det hög tid att skämma bort fötterna. De ska bära en del extra vikt framöver. Välj bekväma och sköna skor. Ta ett fotbad när fötterna är ömma. Kanske finns det någon i din närhet som kan tänka sig att ställa upp med fotmassage? Just det bebisens pappa. Lön för mödan, kan du kalla det.

Många planerar och förbereder sig mer aktivt för barnets ankomst. Är det en pojke eller en flicka? Vilka namn tycker ni om? Hur kommer ert barn att se ut, kommer det att ha hår på huvudet, vem kommer det att likna? Väntan kan bli lång och nyfikenheten är stor. Men redan nu kan du och din bebis lära känna varandra, umgås lite. Är det en lugn eller en aktiv krabat som växer i din mage? Kanske kan du få tag om en liten fot när bebisen trycker ut den från insidan? Stryker du med handen längs barnet på magens utsida kanske det svarar dig genom att stanna upp och komma till ro om det tidigare varit aktivt eller vaket. Sover den lilla kanske det svarar genom att röra sig eller ge dig en spark tillbaka

                                  

Bilder från torsdagskväll:


22+3

Tänkte lägga upp lite magbilder över tiden som gått.
Stod vid spegeln innan och tyckte inte att magen växt något, men när man titta på förra veckans bild så är de rätt stor förändring.


     
15+0                                                     19+0   
21+0                                                                      22+3

22+0

Då går man in i vecka 23 idag..
Har haft en sån jäkla huvudvärk hela dagen, har bara treo så ja inte kunnat tagit någon tablett heller.

Har inte känt av någon dunderspark ännu, bara små rörelser som knappt känns.
Pratade med barnmorskan när jag va där och tydligen så är de helt normalt för först föderskor. Själv bli man ju lite fundersam då man ha många runt omkring sig som började känna "riktiga" sparkar runt vecka 20.

 INFO v. 23
 

Din mage blir större och desto mer påverkar den din matsmältning. Vissa kvinnor kan dras med förstoppningsproblem eller halsbränna. Halsbränna kan du själv försöka lindra genom att äta många små mellanmål istället för färre rejäla måltider. Ta gärna en lätt promenad efter maten för att hjälpa matsmältningen på traven. Nu går det att känna (palpera) barnets olika delar genom bukväggen. Det kan smärta i sidan av magen, det är livmodersmuskeln som töjer sig. Smärtan bör försvinna efter vila. Nu brukar sammandragningarna (förvärkarna) bli påtagliga. De tar tag om barnet och masserar det.

Ditt barn är ca 20cm långt mellan huvud och stjärt och vikten omkring 600g. För varje dag som går ser kroppen mer proportionerlig ut. Barnet börjar se ut som en fullgången bebis, men fortfarande kan man urskilja skelett och organ genom huden.

Innerörats ben har hårdnat och då hörseln blivit skarpare kan barnet särskilja olika ljud, såväl inifrån som utanför din kropp. Tänk dig hur bullrig din kropp är. Magen bubblar, hjärtat bankar och blodet forsar. Ditt barn kommer att känna igen din röst på tonläge och rytm när det föds. Prata gärna med det så mycket du kan redan nu. Då forskning visat att barnet i magen lättare uppfattar djupa manliga röster än höga kvinnliga, är det lika viktigt att pappan pratar mycket med det ofödda barnet. Det kan mycket väl hända att du får en spark till svar och du stimulerar även nervsystemets utveckling


Ikea

Igår åkte jag och Liinda till göteborg för att gå på IKEA, Vi va där runt elva tidne och var färdiga halv ett, de är inte dåligt de.

Med mig hade jag en lista på allt jag sulle handla, visst blev de lite utöver den men inte mycket alls.

Köpte följande:

Ett skåp till badrummet, då vi inte har någon förvaring alls där inne.
Två stycken av dessa gulliga lamporna som fick sin plats på nattdukborden.
En datastol, då vi länge ha haft en trasig stol utan ryggstöd.

En ny tvättkorg.
En golvlampa till vardagsrumme.
Länge kollat på olika skötbord och tillsammans med sambon kom vi överrens om att detta
skulle fungera bäst, då vi redan har en väldigt litet badrum så är detta skötbord kanon då man kan ställa undan de när de inte behövs, otroligt mycket bra förvaring oxå.
Köpte även till en uppblåsbar skötbädd som vi ska ha på


Och dessa gulliga klädslar va ju bara tvunget att ha till skötbädden.


Blev som sagt en hel del andra saker oxp,

21+0

Idag går jag in i vecka 22, vad tiden har gått fort nu när man tänker efter. Men själv tycker jag att de går hur sakta som helst.

Var hos barnmorskan i torsdags. Allt såg bra ut, hade lite lågt blodtryck så jag ska äta järntabletter(vilket jag ännu inte har hunnit köpa). Blev även uppskriven på vattengymnastik som börjar i mars och är 5 tisdagar. Få se om de kanske hjälper lite mot mina ömmande höfter och rygg.

Imorgon är taknen att jag ska åka till Ikea(om jag får med mig något sällskap) vilket jag varit jätte sugen på nu i ett par dagar.
Mycket som behövs köpas till nya huset och är även tänkt att jag ska köpa skötbord och spjälsäng.
Så får väl se hur de om jag få någon som vill åka med, inte kul o åka själv, är ju ändå en bit att köra.Vecka 22
Dina bröst kan eventuellt läcka råmjölk, ditt barns första kost. Montgomerys körtlar på vårtgårdarna, producerar ett fuktigt ämne som skyddar dina bröstvårtor vid amning. Din hudfärg kan förändras och områden med mycket pigment t.ex. vårtgårdar, födelsemärken och fräknar mörknar. Håret kan kännas tjockare och det beror på att du nu inte tappar speciellt mycket hår, vilket annars är det normala. När barnet är fött kommer du att tappa hår som vanligt igen. Kom ihåg att sköta tandhygienen, hormonerna kan påverka ditt tandkött och få det att svullna.

Nu har barnet blivit ungefär 19cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 500g. Barnet har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket. Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder.

Vecka 21+0

Huset:
   
Altanen


Hallen/Trappan
 

Toan


Kök
 Sovrum
   

Vardagsrum
   

   

RSS 2.0